Samen bouwen we aan jouw eigen(tijds) onderwijs!

Weet jij nog niet precies welk niveau bij jou past en wil je meer tijd om te ontdekken wat jij leuk vindt voordat je een keuze maakt? Kom dan naar De Overstap. Dit is een aparte ‘stroom’ (een vorm van 10-14-onderwijs) die wij hebben ontwikkeld voor klas 1 en 2.

Unieke persoonlijke leerroute

Met De Overstap bieden we jou een unieke, persoonlijke leerroute. Elk vak bieden we op jouw niveau aan. Je kunt ook extra vakken volgen. Je leert op verschillende manieren en hebt invloed op je eigen leren. Zo word jij je meer bewust van wat je wilt en kun je aan het einde van het tweede leerjaar een keuze maken die volledig bij jou past. Kortom: bouwen aan je eigen onderwijs, op een eigentijdse manier!

Motiverend én inspirerend

In De Overstap zitten leerlingen met verschillende niveaus. Je komt in een Overstapklas K-M (kader/mavo) of een Overstapklas M-H (mavo/havo). Je volgt je eigen leerroute, maar start elke dag gezamenlijk. Dit doen we omdat het leerzaam en leuk is om bijzonderheden en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dit werkt motiverend én inspirerend. Daarna ga je op je eigen niveau aan de slag. Dat kan per vak verschillen. Je werkt op een laptop. Daarop vind je al ons lesmateriaal in verschillende niveaus. Iedereen krijgt voor elk vak dezelfde basisinstructie. Als dat nodig is, krijg je meer uitleg of juist extra uitdaging. Heb je daarnaast interesse in andere onderwerpen of vakken? Dan kijken we samen hoe we dit gaan regelen.

Zelf de touwtjes in handen

Iedere leerling heeft een eigen leerplan. Hierin staat onder meer op welk niveau je een bepaald vak volgt. Het eerste leerplan stel je direct na de zomervakantie op, samen met je coach van De Overstap. Per vak nemen we het advies van je basisschool als uitgangspunt, maar misschien wil je je verdiepen of verbreden. Wekelijks heb je een coachgesprek. Je bepaalt dan samen met je coach aan welke leerdoelen je gaat werken. Daarbij kijk je ook terug: heb ik mijn vorige leerdoelen behaald of heb ik daar nog extra uitleg of oefening voor nodig? Je kijkt ook steeds of je nog op het spoor van je leerplan zit. Stapje voor stapje neem je zelf de touwtjes in handen, omdat je zicht krijgt op wat je kunt, leuk vindt en waar je naartoe wilt. Aan het einde van het traject kun jij zelf een weloverwogen passende keuze maken voor de bovenbouw.

Leren op verschillende manieren

Binnen De Overstap werk je aan allerlei verschillende opdrachten. Je gaat aan de slag als onderzoeker, uitvinder of ontwerper. Je maakt onderzoeksplannen, voert ze uit en doet verslag. Je leert ook buiten de school. Op deze manier leer je samen te werken, kritisch en creatief te denken, te discussiëren, zelf oplossingen te zoeken en initiatief te nemen. Deze vaardigheden komen je later goed van pas. Door op verschillende manieren te leren zie je bovendien hoe jij het beste leert.

Meer weten?

Meld je dan aan voor onze (online) informatieavond, of neem contact op met mw. W. (Wijmien) Klaassen: (0488) 451 544 of w.klaassen@hpcnet.nl.