Een uur lang was vrijheid het onderwerp van gesprek voor de leerlingen van HPC Zetten. Op maandag 11 april kregen zij namelijk een gastles van Tweede Kamerlid Bente Becker.

In het parlement is Bente Becker vicefractievoorzitter van de VVD en houdt ze zich bezig met integratie en inburgering. Thema’s die zeker in deze tijd veel onder de aandacht staan.

Bente begon haar gastles met de vraag aan de leerlingen wat zij onder vrijheid verstaan, gevolgd door een terugblik in de geschiedenis en een blik op de wereld. Ze besprak dilemma’s van soms botsende vrijheden, zoals de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting. Ook behandelde zij de vraag: wat betekent vrijheid eigenlijk in de Tweede Kamer?

Leerlingen stelden haar verschillende diepgaande vragen en natuurlijk bleef de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet onbesproken. “De regels en de wet in Nederland lijken soms een beperking maar beschermen eigenlijk juist dat we vrijheid hebben. Het was interessant en best indrukwekkend om iemand van Tweede Kamer te spreken”, aldus een leerling HPC Zetten.

Docent Nederlands en Decaan HPC Zetten Gert Dinkelman zag maanden geleden Bente Beckers spreken bij het programma OP1. In dit programma vertelde zij dat zij weleens op middelbare scholen in gesprek ging met leerlingen over vrijheid. Gert trok de stoute schoenen aan en nu bijna een jaar later mocht het HPC haar verwelkomen! “We zijn trots dat Bente Becker hier op onze school haar verhaal heeft gedaan. Het was leerzame en mooie ervaring.”