De Overstap - 10-14 Onderwijs

Laatst aangepast op 20 januari 2020

Samen bouwen aan je eigen(tijds) onderwijs!

Weet jij nog niet precies welk niveau je in het voortgezet onderwijs aankunt? En wil je meer tijd om te ontdekken wat jij leuk vindt voordat je een keuze maakt? Kom dan naar De Overstap, een aparte stroom in het voortgezet onderwijs voor klas 1 en 2. In De Overstap heb je een eigen leerroute. Elk vak bieden we op jouw niveau aan. Je kunt ook extra vakken volgen. Je leert op verschillende manieren en hebt invloed op je eigen leren.

Zo word jij je meer bewust van wat je wilt en kun je aan het einde van klas 2 een keuze maken die bij jou past. Kortom: bouwen aan je eigen onderwijs, op een eigentijdse manier!

Eigen leerroute

In De Overstap zitten leerlingen met een vmbo tot en met een vwo-advies in dezelfde groep. Iedereen heeft een eigen leerroute. Je start de dag gezamenlijk. Om bijzonderheden van de dag door te nemen of dingen met elkaar te bespreken. Daarna ga je op je eigen niveau aan de slag. Dat kan per vak verschillen. Je werkt op een laptop. Daarop vind je al ons lesmateriaal in verschillende niveaus. Iedereen krijgt voor elk vak dezelfde basisinstructie. Wanneer nodig krijg je extra instructie of juist extra uitdaging! Heb je daarnaast interesse in andere onderwerpen of vakken? Dan kij- ken we samen hoe we ervoor kunnen zorgen dat je daar wat mee kunt doen.

Invloed op je eigen leren

Iedere leerling heeft een eigen leerplan. Hierin staat onder meer op welk niveau je een bepaald vak volgt. Het eerste leerplan stel je direct na de zomer- vakantie op, samen met je coach van De Overstap. Per vak nemen we het advies van je basisschool als uitgangspunt, maar misschien wil je je verdiepen of verbreden. Wekelijks heb je een coachgesprek. Dan kijk je samen met je coach aan welke leerdoelen je gaat werken. Daarbij kijk je ook terug: heb ik mijn vorige leerdoelen gehaald of heb ik daar nog extra uitleg of oefening voor nodig? Je kijkt ook steeds of je nog op het spoor van je leerplan zit. Steeds meer neem je zelf de touwtjes in handen, omdat je zicht krijgt op wat je
kunt, leuk vindt en waar je naar toe wilt.

Leren op verschillende manieren

Binnen De Overstap werk je aan allerlei verschillende opdrachten. Je gaat aan de slag als onderzoeker, uitvinder of ontwerper. Je maakt onderzoeksplannen, voert ze uit en doet verslag. Je leert ook buiten de school. Op deze manier leer je samen te werken, kritisch en creatief te denken, te dis- cussièˆren, zelf oplossingen te zoeken en initiatief te nemen. Deze vaardigheden komen je later goed van pas. Door op verschillende manieren te leren zie je bovendien hoe jij het beste leert.

Meer informatie

Wil je meer informatie over De Overstap? Kom dan naar onze Open Dag of neem contact op met mw. W. (Wijmien) Klaassen; Tel: (0488) 451 544, E-mail: [email protected]