Project Nachbarsprache/Buurcultuur

Laatst aangepast op 05 november 2018

Project Nachbarsprache/Buurcultuur

Het HPC neemt sinds vorig jaar deel aan het project Nachbarsprache/Buurcultuur. De sectie Duits is erg blij dat nu ook de leerlingen in havo 4 met het vak Duits de mogelijkheid krijgen de taal in authentieke situaties te ervaren.

De Radbouduniversiteit Nijmegen en de universiteit in Essen begeleiden dit project nauwgezet en financieren het voor het grootste gedeelte. Het gaat om scholen uit de Euregio , de Duitse scholen moeten in ieder geval het vak Nederlands aanbieden. Hierdoor ontstaat er een evenwichtige uitwisseling.

Het project koppelt Nederlandse scholen aan Duitse scholen met de bedoeling leeftijdgenoten elkaar te laten helpen met het leren van een moderne vreemde taal. Verder maken leerlingen kennis met elkaars cultuur en geschiedenis.

Duitsland is immers ons buurland, onze grootste handelspartner en het bedrijfsleven geeft aan dat het een groot voordeel is als men met een Duitse handelspartner ook in het Duits kan communiceren. Volgens de Radbouduniversiteit is er verder binnen de natuurwetenschappen steeds meer vraag naar het vak Duits. Vanwege dit alles ook dit gefinancierde project.

Het HPC is aan het Maximilian-Kolbe Gymnasium gekoppeld waar ze Nederlands leren. Sinds september hebben 14 leerlingen uit Zetten met 14 leerlingen uit Wegberg contact via sociale media. Zij ontmoeten elkaar op 9 november in Wegberg voor het eerst ‘live’. Er is voor deze dag gekozen omdat het dan 29 jaar geleden is dat de Muur viel. Er komt o.a. een ‘Zeitzeuge’ die in de voormalige DDR is opgegroeid en zijn ervaringen met de leerlingen wil delen. Verder maken de leerlingen kennis met het Duitse gebruik op school warm te eten en zullen zij hopelijk veel met hun uitwisselingspartner communiceren.

Op 5 december komen de Duitse leerlingen naar Zetten. Hier zullen de feestdagen in december centraal staan. Hoe vieren wij Sinterklaas en hoe vieren de Duitsers Kerst.

In maart gaan onze leerlingen 3 dagen naar Wegberg en in mei bezoeken de Duitse leerlingen het HPC drie dagen.

We hopen dat het een interessante, leerzame en zeker ook gezellige uitwisseling wordt.

Ulli Bakker

No video selected.