Bedrijvig HPC: oud-leerlingen ontmoeten huidige leerlingen

Laatst aangepast op 28 november 2019

Bedrijvig HPC is een initiatief dat een brug slaat tussen onderwijs en (regionale) organisaties. Op woensdag 27 november organiseerde het Hendrik Pierson College (HPC) in Zetten de HPC Business Day met het thema ‘Old meets new’. Tijdens deze inspirerende bijeenkomst maakten oud-havoleerlingen van het HPC kennis met de huidige havoleerlingen uit leerjaar 5. Het doel van deze ontmoeting? Het delen hun ervaringen aan de huidige leerlingen!

De bijeenkomst werd vertegenwoordigd door 19 oud-leerlingen. Zij vertelden over hun loopbaanervaringen, het maken van studiekeuzes en in hoeverre hun persoonlijke eigenschappen hierbij een rol hebben gespeeld. Tevens vertelden zij over wat hun baan in de praktijk inhoudt. De leerlingen kregen de mogelijkheid om vragen te stellen waardoor er mooie gesprekken ontstonden. Voor de leerlingen was het leuk om van de oud-leerlingen te horen hoe zij destijds de overgang van het HPC naar hun vervolgopleiding hebben ervaren. Al deze ervaringen helpen de huidige leerlingen bij het maken van hun studiekeuze. De leerlingen konden vier sessies volgen in bedrijfstakken zoals communicatie, financiën, juridisch, zorg, overheid, vastgoed en design. HPC-docenten en initiatiefnemers Cor Aarns en Ulli Bakker zijn in 2014 begonnen met Bedrijvig HPC. Dit was de eerste keer dat de ontmoeting tussen oud-leerlingen en huidige leerlingen centraal stond. Cor en Ulli: “Het was mooi om te zien met welk enthousiasme de oud-leerlingen de school weer binnenkwamen. De oud-leerlingen haalden samen herinneringen op en vonden het delen van hun ervaringen met de nieuwe lichting leerlingen erg bijzonder. Voor leerlingen in deze fase gaat het om ervaren. Daarom organiseren we voor leerlingen uit 4 havo bedrijfsdagen. Voor leerlingen uit 5 havo is het belangrijk om van mensen uit de praktijk te horen hoe het is om het werk, dat zij wellicht interessant vinden, daadwerkelijk te doen. Deze bijeenkomst is een laagdrempelige manier om die ervaringen dichtbij te halen!

Jules (17 jaar), HPC-leerling: “Ik ben net bij het onderdeel accountancy geweest. Recent heb ik open dagen bezocht en ben ik bij de studie accountancy geweest. Ik vond het fijn om de informatie die ik tijdens de open dag had gekregen, nu met iemand uit het werkveld te bespreken. Ik twijfel namelijk tussen twee studies. Op basis van wat ik leuk vind, kon ik nu vragen of dat dit ook in de praktijk terugkomt. Hierdoor heb ik meer zekerheid gekregen van wat ik wil!”

 

Laurine (16 jaar), HPC-leerling: “Het onderdeel communicatie heb ik zojuist bezocht. Het was niet mijn gedachte om hier later iets mee te gaan doen, maar ik vond het erg interessant. De oud-leerlingen zijn al aan het werk. Hierdoor konden ze veel tips geven over het maken van keuzes, welke stappen zij hebben genomen en wat je daadwerkelijk met de opleiding kunt gaan doen.”

 

Juliette (16 jaar), HPC-leerling: “Ik heb het onderdeel pedagogiek gevolgd. Wat ik erg interessant vond is dat wat zij na haar opleiding heeft gedaan en wat je met welk diploma kunt gaan doen. Bij een open dag spreek je alleen eerstejaars waardoor je een mindere indruk van de mogelijkheden krijgt. Van de oud-leerlingen hoor je echte ervaringen en geen commercieel praatje.”